Posted on

Welke ondergronden kan ik tegenkomen?


Als professional werkt u dagelijks met verschillende ondergronden. Iedere ondergrond heeft eigen kenmerken en dient dus ook op een andere manier behandeld te worden. Onderstaand hebben we een aantal veelvoorkomende weergegeven met aanwijzingen en tips.

Glas
Wanneer glas wordt afgeplakt is er vaak sprake van uv-straling. Daarom adviseren wij om altijd een uv-bestendige tape te gebruiken, ook wanneer het gaat om binnenruiten. Ook is het van belang om te kijken naar het soort glas. Wanneer het glas voorzien is van een speciale coating raden wij aan om de aanwijzingen van de glasfabrikant op te volgen.

Metaal
Er zijn verschillende soorten metaal zoals zink, koper en lood die gevoelig kunnen zijn. We adviseren daarom om de tape zo kort mogelijk in te zetten. Metaal is namelijk onderhevig aan natuurlijke oxidatie. Wanneer een gedeelte van dit metaal wordt afgeplakt, wordt dit proces vertraagd. Hierdoor is het mogelijk dat er een optisch verschil optreedt na verwijdering van de tape.

Natuursteen
Natuursteen is erg lastige ondergrond om af te plakken. Al na korte tijd kan er kleurverschil ontstaan om het afgeplakte gedeelte wordt afgesloten van de buitenlucht. We adviseren dan ook om het afplakken van natuursteen zoveel mogelijk te voorkomen en een alternatief niet klevend en ademend maskeerproduct te gebruiken zoals een luchtdoorlatend vlies. Is afplakken onoverkomelijk? Kies dan voor een tape met een lage kleefkracht zoals Deltec Maskeertape Purple en voer te allen tijde een test uit op een onopvallende plek.

Hout
Bij het afplakken van hout is het van belang om te kijken naar de staat van het hout en de eventuele staat van de coating die is gebruikt. Door onvoldoende sterkte van het hout of slecht hechtende coating/verf kan schade ontstaan wanneer de tape wordt verwijderd. Daarom adviseren we altijd om eerst de ‘kleeftest’ uit het zicht te doen voordat de tape in totaliteit wordt ingezet. Wanneer het blijkt dat de ondergrond niet geschikt is voor de gebruikte tape of wanneer u hierover twijfelt raden we aan om een minder hechtende tape te gebruiken zoals de Deltec Maskeertape Purple.

Ruwe ondergronden
Bij het afplakken van ruwe ondergronden zoals stucwerk dient een tape gebruikt te worden met een hogere kleefkracht. De kleeflaag heeft namelijk met een ruwere ondergrond minder hechtingsoppervlakte waardoor een hogere kleefkracht wordt geadviseerd zoals de Deltec Maskeertape Extreme of Deltec Maskeertape Pro.

Wandbekleding of behang
Wandbekleding of behang is een zeer gevoelige ondergrond. Het afplakken van dit materiaal kan dan ook beschadigingen veroorzaken bij het verwijderen van de tape. Daarom adviseren we om een tape te gebruiken met een mindere kleefkracht zoals de Deltec Maskeertape Purple.

Tip van Verfverkoop(shop)!
Verwijder tape in een gelijkmatig tempo (niet te snel) en onder een hoek van ongeveer 45 graden om beschadigingen aan de ondergrond te voorkomen en een strakke lakrand te creëren.

Meer tips of advies nodig? Neem contact op met één van onze specialisten!